Tijdelijke containers Proof of Concept
BAY Replacement

Croonwolter&dros heeft SPARQ Assembly opdracht gegeven om vier containers te voorzien van besturingspanelen, beveiligingspanelen en bijbehorende veldbekabeling. Dit project is onderdeel van het Proof of Concept project, wat Croonwolter&dros in opdracht van TenneT uitvoert.

Deel dit bericht

Achtergrond

Landelijke netbeheerder van het hoogspanningsnet, TenneT, gaat de komende 10 jaar meer dan 100 hoogspanningsstations vervangen. Dit is nodig om de energietransitie te realiseren. Op dit moment is voor een hoogspanningsstation maatwerk nodig. Om deze stations in de toekomst sneller, goedkoper en veiliger te kunnen vervangen, is deze Proof of Concept bedacht. TenneT heeft Croonwolter&Dros en Strukton opdracht gegeven om deze Proof of Concepts in de praktijk uit te voeren. 

SPARQ Assembly is als selecte partner van Croonwolter&dros betrokken bij het project. Crooonwolter&Dros kiest voor een oplossing waarbij modulaire onderdelen met behulp van skids 1-op-1 vervangbaar zijn (lees hier meer over het project op de website van Croonwolter&Dros). Onderdeel van deze oplossing zijn een viertal containers. Deze containers moeten straks tijdelijk de besturing en beveilging van een hoogspanningsstation kunnen overnemen, zodat er werkzaamheden kunnen plaatsvinden. Zodra de werkzaamheden zijn voltooid, worden de tijdelijke verbindingen weer teruggezet naar het vernieuwde station. 

De containers zijn in 2021 door SPARQ Assembly overgedragen aan Croonwolter&Dros. Hieronder een korte beschrijving van dit speciale project. 

Levering containers in Emmen

Na een periode van voorbereiding is het zover. In november 2020 zijn de vier containers in Emmen afgeleverd. Vrijwel direct start men met het verder afbouwen van de containers. De kabelgoten, verlichting en laatste werkzaamheden aan de containers worden aangebracht en afgerond.

Tegelijkertijd wordt verderop gestart met het opstellen van de besturings- en beveiligingspanelen, die later in de container ingebouwd worden. Deze panelen zijn gebaseerd op typicals. Dit – en het feit dat de mechanische bewerkingen aan de kasten al heeft plaatsgevonden – zorgt ervoor dat de direct gestart kan worden met de samenbouw. 

Assembleren van veldbekabeling en integratie in de containers

Nadat de containers klaar waren voor de panelen – en de panelen ook gereed waren voor de integratie in de containers, is gestart met de samenbouw. De resterende werkzaamheden zijn in de containers zelf afgerond. Daarnaast is gestart met het uitrollen, uitmeten, aanpellen, bewerken en aansluiten van zo’n 15 kilometer kabel. Deze kabels worden gebruikt om de elektrische koppeling met de mobiele gas-geïsoleerde unit mogelijk te maken. Tot slot zijn er circa 12.000 aders aangesloten en getest. 

Elektrotechnische containerbouw

Oplevering

Kort daarna was het moment van oplevering daar. Door in het productieproces volgens het systems-engineering principe te werken, verloopt de oplevering soepel. Systems-engineering houdt in dat tijdens de conceptfase, engineeringsfase en bouwfase constant de norm en eis van TenneT is geverifieerd en gevalideerd, vanuit de paneelbouwgedachte. Op basis hiervan is door SPARQ Assembly feedback gegeven aan de engineering van Croonwolter&Dros, waardoor de productie en oplevering sneller en efficiënter verliep. 

Ontdek meer

Meet-the-team Mark Oosting
Meet-the-team
admin

Meet-the-team: Mark Oosting

In deze rubriek maken we kennis met de verschillende teamleden van SPARQ Assembly. Deze keer onze nieuwste collega Mark Oosting. Mark is onze nieuwe hardware engineer.

Ontvang binnen 48 uur een passende offerte

Heeft u een concrete aanvraag of wilt u advies? Laat uw gegevens achter en we nemen contact met u op. Geheel vrijblijvend en zonder verplichtingen. 

Door dit formulier te versturen gaat u akkoord met onze privacyverklaring. Deze site is beveiligd met reCAPTCHA en de Google Privacy Policy en Service-voorwaarden zijn van toepassing.