Eerste proef van onze
automatiseringssoftware gestart!
Een mooie mijlpaal. Want, na meer dan een jaar van voorbereiding zijn we gestart met het in de praktijk testen van onze automatiseringssoftware. We hebben deze software volledig zelf ontwikkeld en de software gaat er straks voor zorgen dat we grote delen van ons productieproces kunnen automatiseren en versnellen. Voorlopig testen we een belangrijke module: de bedrading.
Deel dit bericht
Hoe werkt het?
“In principe werkt de software op basis van data.” Vertelt Marco Zondag, Operationeel Manager bij SPARQ Assembly. Marco heeft de software uitgedacht en ook geschreven. “De software biedt ons straks een volledige oplossing, die past bij onze projectaanpak en onze productiewijze”. Dat was een belangrijke factor in de beslissing om de software zelf te schrijven. “Ons vraagstuk was te specifiek om hier een bestaande oplossing op toe te passen. Dat komt omdat we alle werkprocessen binnen ons bedrijf willen verbinden en grotendeels automatiseren.”
... en de bedradingsmodule?
Het concept voor de bedradingsmodule is relatief simpel. “Op basis van informatie van onze klanten en informatie die we al bezitten – uit bijvoorbeeld vorige projecten – rekent het systeem de meest optimale route uit”. Hierbij houdt het systeem rekening met de vulling van de goten, wensen van de klant en de diameters- en kleuren van de verbinding, vertelt Marco. “Vervolgens wordt een bedradingslijst gevuld en een bouwtekening gegenereerd”. Met behulp van deze bouwtekening kan een monteur een stuk sneller de verbindingen leggen en eventueel coderen. Daarna volgt het daadwerkelijk uitbedraden van het paneel met de draadbundels. “Een belangrijk voordeel is dat we niet meer naar de tekeningen hoeven te kijken en iedere verbinding de perfecte lengte heeft”.
Niet alleen de montage profiteert, ook de werkvoorbereiders hoeven minder tijd te besteden aan het voorbereiden van de bedradingswerkzaamheden. “Het systeem bereid het merendeel van de werkzaamheden voor. De werkvoorbereider hoeft alleen nog wat details aan te vullen en de data te controleren”. Eigenlijk levert het alleen maar voordelen op: “We kunnen efficiënter produceren, kortere doorlooptijden realiseren en een nog constantere kwaliteit leveren”.
Wat zijn de volgende stappen voor de software en SPARQ?
“Voorlopig willen we de bedrading implementeren en volledig laten werken. Daarna gaan we verder met de andere modules van de software. Omdat alle modules met elkaar zijn verbonden en ook al zijn gemaakt, hoeven we maar 1 keer door het proces heen om de informatie goed in het systeem te krijgen”, geeft Marco aan. Bij SPARQ wordt momenteel op de achtergrond hard gewerkt om ook de administratieve last te verlagen en de indeling van de productie aan te passen aan de nieuwe werkwijze. “We hebben bijvoorbeeld een digitale koppeling met leveranciers om in real-time prijzen te ontvangen. Het systeem moet straks ook zelf alle PO’s klaarzetten en – na goedkeur – verzenden. Voorlopig zorgen we eerst dat alles goed werkt en we straks alle verbindingen kunnen genereren”.
Het streven is om in 2023 het merendeel van de software operationeel te hebben. Tot die tijd blijven we de verschillende modules implementeren. Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven. Heeft u vragen, opmerkingen of tips? Neem dan contact met ons op via onze website.
Blijf op de hoogte
Schrijf je in voor de nieuwsbrief van SPARQ Assembly en blijf op de hoogte!
Ontdek meer
Meet-the-team: Mark Oosting
In deze rubriek maken we kennis met de verschillende teamleden van SPARQ Assembly. Deze keer onze nieuwste collega Mark Oosting. Mark is onze nieuwe hardware engineer.
Besturingspaneel voor een industriële droger
In opdracht van een gewaardeerde klant heeft SPARQ Assembly een besturingspaneel gebouwd en geleverd. Het besturingspaneel heeft een nominaalstroom van 1000A.